Fotografisanje - reportaža

Slike koje govore same za sebe

Fotografisanje-reportaža je fotografski stil koji podrazumeva beleženje toka nekog događaja u narativnom smislu, odnosno na način kojim slike pričaju priču o samom događaju. U odnosu na klasični stil fotografisanja nekog dešavanja, reportažna fotografija je manje formalna i svoje glavne junake, događaje i okolnosti predstavlja na prirodan i spontan način.

Foto-reportaža je stil koji potiče iz novinske fotografije, ali danas ima veoma široku primenu, te se može koristiti za fotografisanje bilo kog događaja ili posebne prilike. Reportažna fotografija postala je veoma popularna poslednjih godina kao stil slikanja venčanja, poslovnih proslava, partija i drugih svečanosti. Dobra reportažna fotografija govori sama za sebe, nisu joj potrebna pismena objašnjenja. Za nastanak takve fotografije potrebno je veliko iskustvo i predanost zadatku.

fotografisanje reportaza

Kako nastaje dobra foto-reportaža

Da bi se napravila dobra foto-reportaža potrebno je upoznati se sa samim događajem, okolnostima, akterima i drugim važnim elementima. Ona mora imati svoj uvod, razradu i zaključak odnosno poruku upravo kao i pismena reportaža. Iskusan foto reporter će uložiti vreme i trud da se upozna sa tokom događaja, mestom dešavanja, glavnim likovima i njihovim pričama. Reportaža otuda teče hronološki, ističe glavne momente i likove zaokružujući celu priču u jedinstvenu celinu efektnom porukom.

Dakle, cilj foto-reportaže je da priču ispriča slikama. Fotografije koje nastaju na ovaj način su iskrene, pune emocije zbog čega predstavljaju savršen stil za venčanja i druge svečane događaje.

Foto-reportaže venčanja i poslovnih događaja

Poslednjih godina foto-reportaža je postala omiljen stil za fotografisanje venčanja. Mladi parovi sve više žele da uživaju u svom venčanju i druženju sa gostima a ne da provode sate i sate pozirajući kamermanima. Sa iskusnim fotografom mogu biti sigurni da će svi bitni moment biti zabeleženi na spontan i prirodan način. Ovakve fotografije su zapravo umetničke fotografije jer beleže sve one posebne, iskrene i emotivne trenutke koji se sa druge strane teško mogu zabeležiti kod poziranja.

Foto-reportaža je dobar način da se zabeleže i različiti poslovni i politički događaji, konferencije, okupljanja. Takođe, sve više malih i srednjih preduzeća koriste ovaj stil fotografisanja radi ilustracije razvoja svog brenda i poslovanja. Na ovaj način i velike kompanije se efektno predstavljaju prezasićenom tržištu kako bi probudili njihovu emociju. Naime, mnogi stručnjaci ističu da se u eri pritiska masovnih medija na potrošnju, ljudi ponovo okreću prirodnosti i spontanosti, a to je upravo ono što reportažna fotografija može da ponudi.

Naručite svoju foto-reportažu

Naše višedecenijsko iskustvo, angažovanost na mnogim velikim projektima, uspešnost njihove realizacije kroz kvalitetne i stilizovane fotografije, garantuju vam da ste doneli pravu odluku. Vaše je samo da nas angažujete a mi ćemo ispratićemo vašu priču na iskren, prirodan i spontan način koji nikog neće ostaviti ravnodušnim.

 

fotografisanje pozorisnih predstava     fotografisanje promocija kiki lesandric cinema

Galerija 1                                        Galerija2